Dieta śródziemnomorska

Wśród recept na poprawę samopoczucia oraz zmianę nawyków żywieniowych na lepsze często wymienia się dietę śródziemnomorską. Z całą pewnością ma ona wiele atutów, ponieważ zakłada spory udział warzyw, chudego mięsa, makaronów oraz ryb.

Nie brakuje także owoców morza oraz wysokiej jakości nabiału, głównie w postaci serów. Narodami, które na co dzień żywią się w ten sposób są przede wszystkim Włosi oraz Grecy, choć częściowo taki model żywienia jest powszechny także w krajach bałkańskich.

Są dietetycy, a nawet lekarze, którzy zdecydowanie zalecają spożywanie posiłków na włoską modłę. Jako że kuchnia z południa Europy od lat budzi w Polsce pozytywne emocje, nie trzeba długo szukać, by znaleźć osoby, które właśnie tak jedzą.

Są one mniej narażone na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, a także na wzrost wagi. Krytycy natomiast wskazują, że w naszym klimacie dieta ta stoi niejako w opozycji do naturalnych uwarunkowań i nie każdemu dobrze się przysłuży.

Zgodnie z tymi głosami, każda nacja powinna jeść głównie to, co jest dostępne na miejscu.