Dieta

Chory na cukrzycę powinien nauczyć się bardzo dobrze obliczać węglowodany znajdujące się w posiłkach. W leczeniu cukrzycy typu 1 w oparciu o wymienniki węglowodanowe (WW) jest to niezwykle ważne, bo 10g węglowodanów przyswajalnych to jeden WW. Sprawne przeliczanie pozwala precyzyjnie ustalić dawkowanie insuliny. Cukrzycy często zniechęcają się tymi obliczeniami i zaczynają działać intuicyjnie opierając się na zdobytym już doświadczeniu w chorobie.

Dzisiaj jednak mogą sobie ułatwić działania korzystając z różnych programów, tabelek dość powszechnie dostępnych a nawet szukać podpowiedzi w Internecie. Dieta cukrzycowa, jak każda inna powinna pokrywać zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki mineralne, odżywcze i witaminy. Dobrze skomponowane posiłki powinny być spożywane pięć do siedmiu razy dziennie. Warto na początku choroby skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w ustaleniu jadłospisu.

Zwróci uwagę na produkty dostarczające potrzebnych składników oraz na to, czego unikać, co zjadać w małych ilościach a co absolutnie wykluczyć.