Herbata z lipy – domowy sposób na przeziębienie

Herbata z lipy gości w polskich kuchniach już od stuleci. Nasze babcie znały leczniczą moc kwiatów lipy i przygotowywały z nich napary, które wzmacniały odporność. Nie inaczej jest dzisiaj – lipowa herbata wciąż cieszy się dużą popularnością.

Herbata z lipy jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna – zwłaszcza w porównaniu z innymi naturalnymi specyfikami. Niewątpliwie jej zaletą jest też to że nie jest ona trudno dostępna, bo niemal każdy z nas ma w pobliżu swojego domu drzewo lipy. Wybierając jednak kwiaty z przeznaczeniem do herbaty należy zrywać je z drzew, które rosną z dala od ruchliwych ulic i centrów wielkich miast.

Lepiej jest zerwać kwiaty z drzew wiejskich, które na pewna będą mniej zanieczyszczone. Kwiaty lipy po zerwaniu należy wysuszyć. Najlepiej jest to zrobić w siatce przepuszczającej powietrze.

Po kilku tygodniach, kiedy susz będzie już gotowy można zacząć pić herbatę. Pomoże ona nie tylko w walce z przeziębieniem, ale także wzmocni naturalną odporność organizmu.