Nalewka z jarzębiny – domowy lek na problemy z układem pokarmowym

Nalewka z jarzębiny ma wiele właściwości leczniczych. Jest stosowana przy biegunkach, nieżycie jelit lub chorobach pęcherzyka żółciowego. Swoje działanie jarzębina zawdzięcza głównie karotenowi – w owocach jarzębiny jest go aż dwa razy więcej niż w marchwi.

Przygotowanie nalewki z jarzębiny jest bardzo proste, a co najważniejsze – na jej przygotowanie pozwolić może sobie każdy, gdyż owoce jarzębiny w sezonie jesiennym są dla nas niemal na wyciągnięcie ręki. Co będzie potrzebne do przyrządzenia nalewki z jarzębiny? Oczywiście podstawą będą owoce – wystarczy ich 30 dag. Do jarzębiny możesz dodać kilka suszonych daktyli, aby wzbogacić smak trunku.

Całość zasyp 3 łyżkami cukru i zalej alkoholem: 0.8 litra wódki oraz 100 ml czystego spirytusu. Po miesiącu możesz zlać alkohol, a pozostałe owoce ponownie zalać wódką – około 0.

4 l. Nalewka jest gotowa do spożycia – zaleca się wypijać kieliszek trunku dziennie, najlepiej przed snem.